Αφροδίτης 53, Ελληνικό, 16777     |     2109651651     |     info@physiotziouma.gr

 

Τεχνικές

Στο φυσικοθεραπευτήριό μας χρησιμοποιούμε τις ακόλουθες τεχνικές:

• Μέθοδος Mckenzie
• Τεχνικές Manual Therapy
• Neuromobilization
• Ωτική Νευροτροποποίηση Medical International of Auricular Therapy
• Θεραπεία με  μυοπεριτονιακή μάλαξη - Myofacial Realease - Trigger Point Therapy
• Λεμφική Παροχέτευση και Συνδυαστική Αποσυμφορητική Θεραπεία Manual Lymph Drainage according to Dr. Vodder Combined Decongestive Therapy
• Structural Osteopathy and Soft Chiropractic ACKERMAN COLLEGE
• Acupuncture in Pain Managment
¤ Παραδοσιακός -Traditional 
¤ Δυτικός ιατρογενής βελονισμός - Western medical
¤ Ξυρή βελόνα - Dry needling
• Taping & Bracing
• Clinical Pilates
• Θεραπευτική Άσκηση- Medical exercises
• Άσκηση και τρίτη ηλικία
• Αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
• Neuromatrix approach to Chonic Pain & Biologising Pain - Explain the Pain


Μέθοδος Mckenzie

FISIKOTHERAPEFTIRIO1Η μέθοδος  μηχανικής διάγνωσης και θεραπείας  (MDT) Mckenzie είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδος αντιμετώπισης προβλημάτων σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθειες, ισχιαλγίες, οσγυαλγίες, κοίλες μεσοσποδύλιου δίσκου κ.α.)

Ο εξειδικευμένος θεραπευτής, πιστοποιημένος από το διεθνές ινστιτούτο της τεχνικής MDT Mckenzie,   μέσα από  τη λήψη ενός λεπτομερή ιστορικού αλλά και μια στοχευμένη κλινική αξιολόγηση μπορεί να αναγνωρίσει αν τα συμπτώματα του ασθενή ανταποκρίνονται  σε μηχανική ή όχι θεραπεία. Δηλαδή αν μέσω από μια συγκεκριμένη σειρά επαναλαμβανόμενων  κινήσεων ή θέσεων μπορεί να μεταβάλλει τα συμπτώματα του ασθενή τόσο σε ένταση όσο και σε έκταση με στόχο την επικέντρωση και την κατάργηση αυτών.

Σημαντικό της μεθόδου αυτής είναι  αφενός ότι η κατάργηση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι άμεση αλλά και το ότι ο ασθενής εκπαιδεύεται να επαναλλαμβάνει το πρόγραμμα αυτών των κινήσεων ή θέσεων στο σπίτι του ή στο χώρο εργασίας του  FISIKOTHERAPEFTIRIO1ώστε η βελτίωση να είναι διαρκής και μακροχρόνια, μειώνοντας των αριθμό των επισκέψεων στο φυσικοθεραπευτήριο.

Ο ασθενής εκπαιδεύεται να διαχειρίζεται το πρόβλημα του τις μέρες και τις ώρες που δεν είναι στο φυσικοθεραπευτήριο.

Είναι μια ενεργητική μέθοδο αυτοθεραπείας του ασθενή που μέσω από την καθοδήγηση και επαναξιολόγηση του θεραπευτή πετυχαίνεται η πλήρη και λειτουργική αποκατάσταση του ασθενή και αποφεύγονται μελλοντικά προβλήματα.

 


Τεχνικές manual therapy

Οι τεχνικές manual therapy ή η δια χειρός θεραπεία είναι ένα από τα βασικότερα και ουσιαστικότερα κομμάτια στη αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων.

Βασίζεται στη κλινική αξιολόγηση και στο κλινικό συλλογισμό για την αναγνώριση του αιτίου και εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές προσέγγισης από εξειδικευμένους θεραπευτές, όπως χειρισμοί και θεραπευτικές ασκήσεις για τη λύση του προβλήματος (αιτιατού).

Υποστηρίζεται από πλήθος επιστημονικών και κλινικών αποδείξεων αλλά συμπληρώνεται πάντα από το βιο- ψυχοκοινωνικό πλαίσιο κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Εφαρμόζεται σε παθήσεις που ο στόχος είναι:

• μείωση του πόνου

• αύξηση της κινητικότητας

• βελτίωση του μυϊκού ελέγχου

• βελτίωση των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων

• βελτίωση της λειτουργικότητας και της σταθερότητας


Μέθοδος Clinical Pilates

Η μέθοδος pilates αναπτύχθηκε από τον J.H. Pilates, στηριζόμενος στην αρχή ότι μια υγιή σπονδυλική στήλη αποτελεί το κλειδί για μια υγιή φυσική κατάσταση.

Η μέθοδος βασίζεται στη βελτίωση της στάσης του σώματος, την σταθερότητα κορμού (core stability), την ισορροπία, την ελαστικότητα, την ενδυνάμωση βασικών μυών (power house), και την αναπνοή.

Σε συνδυασμό με τη φυσικοθεραπεία συμβάλει στην αποκατάσταση και την πρόληψη τραυματισμών, κυρίως του αυχένα και της οσφύς.

Σύμφωνα με τον Pilates "είμαστε τόσο νέοι, όσο νέα είναι η σπονδυλική μας στήλη".


Βελονισμός

velonismosΣύμφωνα με τη παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ο πόνος οφείλεται στην διακοπή της ροής της ζωτικής ενέργειας (το Chi ή Qi ) σε ένα μεσημβρινό. Η αποκατάσταση της ροής της βοηθά στην αποκατάσταση και απαλλαγή από τον πόνο. Οι βελόνες του βελονισμού είναι πολύ λεπτές (σαν τρίχες ), φυσικά αποστειρωμένες και η εισαγωγή τους στο σώμα είναι ανώδυνη. Ο ασθενής μένει με τις βελόνες από 20΄- 45΄ και συνήθως μετά από λίγο χρόνο από την τοποθέτηση τους νοιώθει υπερβολικά ήρεμος ή νοιώθει υπνηλία, ή κοιμάται.

Πέρα όμως της παραδοσιακής θεωρίας ο βελονισμός από την δυτική οπτική έχει μελετηθεί από Νευροεπιστήμονες ερευνητές και τεκμηριώθηκε ότι η εφαρμογή του σε πειραματόζωα παράγει τα αποτελέσματά του μέσω της ρύθμισης του νευρικού συστήματος, προκαλώντας την αύξηση των βιοχημικών ουσιών καταπολέμησης του πόνου στον εγκέφαλο (ενδογενείς ουσίες με αναλγητική δράση) με πρώτες τις ενδορφίνες «τα ενδογενή οπιώδη»(και πολλές άλλες που προστέθηκαν σε μεταγενέστερες έρευνες π.χ. εγκεφαλίνες κ.ά.). Συνεπώς δρα επιδρώντας στη χημεία του εγκεφάλου με την αύξηση της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών και νευροορμονών (π.χ. σεροτονίνη), GABA. Επίσης Νευροαπεικονιστικές μέθοδοι καταγράφουν αύξηση της δραστηριότητος σε περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τον πόνο και μείωση της δραστηριότητος στην περιοχή του Λυμπικού συστήματος του εγκεφάλου «limbic system».

Εκτός της κεντρικής δράσης έχει και περιφερειακή δράση στο σημείο εισαγωγής της βελόνας όπου έχουμε πρόκληση αγγειοδιαστολής και ενεργοποίηση περιφερικών νεύρων με παραγωγή νευροδιαβιβαστών από τον πυρήνα του περιφερικού νεύρου. Η βελόνα προκαλεί έκλυση CGRP (Calcitonin Gene related peptide) τοπικά στον μυϊκό ιστό. Πέραν αυτών έχει και τμηματική δράση στο Νωτιαίο Μυελό στο επίπεδο εφαρμογής της βελόνας, μέσω σωματοσπλαχνικών αντανακλαστικών. καταστέλλοντας έτσι την αντίληψη του πόνου σύμφωνα με την «θεωρία της πύλης» (gate control theory).

Είναι επομένως σύμφωνα με την λογική της Δυτικής Ιατρικής αντανακλασιοθεραπεία – δηλ. « ένα ερέθισμα στο σώμα από την βελόνα προκαλεί αντανακλαστικά την αύξηση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο»- με αποτέλεσμα την ρύθμιση των λειτουργιών και την θεραπεία των παθήσεων μέσω του νευρικού συστήματος, το οποίο και προκαλεί την επιθυμητή ομοιοστασία στον οργανισμό. Η δράση του είναι πολυεπίπεδη.

Η διέγερση των σημείων του βελονισμού γίνεται και με άλλους τρόπους όπως, πίεση( ρεφλεξολογία – σιάτσου ), θερμότητα, με laser (soft laser), υπερήχους. Ηλεκτροβελονισμό (σύνδεση των βελονών με μηχάνημα ηλεκτροδιέγερσης, προκαλείται έτσι εντονώτερη διέγερση του σημείου του βελονισμού) κά .Υπάρχουν παράλληλα ο ωτοβελονισμός , το Σου τζοκ, ο κρανιοβελονισμός που είναι συστήματα και θεωρίες ξεχωριστές παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τις ίδιες βελόνες. Δεν έχει παρενέργειες εκτός από κάποιες μελανιές που μπορεί να γίνουν.

Ενδείξεις

σε όλες τις χρόνιες επώδυνες εκφυλιστικές παθήσεις. Οστεοαρθρίτιδες σε διάφορες αρθρώσεις (γονάτου, ισχίων, ώμων, κ.τ.λ.) – Επικονδυλίτιδα, Ινομυαλγίες, Κεφαλαλγίες, Ημικρανίες, Αυχενικό Σύνδρομο (πόνος στον αυχένα) , Κήλες της Σπονδυλικής Στήλης (ισχιαλγία, οσφυαλγία), Νευραλγίες (νευραλγία τριδύμου), Μεθερπητική νευραλγία, Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.


Μυοπεριτονιακή Μάλαξη - Trigger Point Therapy

TRIGGERΗ μυοπεριτονιακή απελευθέρωση είναι μια πολύ αποτελεσματική δια των χειρών θεραπεία, που περιλαμβάνει πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία (trigger points), με σκοπό την απελευθέρωση της κίνησης και την ανακούφιση από τον πόνο. Η θεωρία της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης απαιτεί την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας της περιτονίας. Η περιτονία είναι ένας πυκνός συνδετικός ιστός που περιβάλει και συνδέει ανατομικά και λειτουργικά όλους τους μύες, σχηματίζει μια συνέχεια σε ολόκληρο το σώμα και επιτελεί σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος.

Φανταστείτε την περιτονία σαν ένα μερικώς φουσκωμένο μπαλόνι, που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, την καρδιά, τους πνεύμονες, τις αρθρώσεις, τα νεύρα, τους μύες. Σε έναν υγιή οργανισμό, η περιτονία είναι χαλαρή, όπως το μερικώς φουσκωμένο μπαλόνι και μπορεί εύκολα να καλύψει όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος χωρίς να φτάσει στα όρια της μέγιστης αντοχής. Όταν όμως συμβεί κάποιος μικροτραυματισμός, μυοσκελετική δυσλειτουργία ή φλεγμονή, η περιτονία χάνει την ευκαμψία της και το μπαλόνι αρχίζει να φουσκώνει στο σημείο αυτό ενώ τεντώνεται σε κάποιο άλλο, με αποτέλεσμα να συμπιέζει τις υποκείμενες δομές, να περιορίζεται η κινητικότητά του και να διαταράσσεται η συνέχεια και η ομαλή λειτουργία του.

Η συνέχεια της περιτονίας είναι δυνατό να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες (επαναλαμβανόμενες φορτίσεις, λανθασμένη στάση, συσσωρευμένη κόπωση, χειρουργείο, τραυματισμός) και να δημιουργηθούν μικροτραυματισμοί πάνω σε αυτή, με επακόλουθο τα λεγόμενα «μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου - trigger points». Αυτά είναι υπεύθυνα για τη βράχυνση των μυών, τη δυσλειτουργία των αρθρώσεων, τον περιορισμό των κινήσεων και την έκλυση πόνου. Για να απελευθερωθεί ξανά η περιτονία και να αποκατασταθεί η ισορροπία ολόκληρου του σώματος, είναι άκρως απαραίτητη η Θεραπευτική Μάλαξη – Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση.

Η Θεραπευτική Μάλαξη - Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση στα Σημεία Πυροδότησης Πόνου (Myofascial Release & Trigger Point Therapy):

• Βελτιώνει τη στάση
• Μειώνει το χρόνιο πόνο
• Βελτιώνει τη λειτουργία του Αναπνευστικού Συστήματος
• Βοηθάει στη συνειδητοποίηση της θέσης του σώματος
• Προλαμβάνει τα σύνδρομα υπέρχρησης
• Αποκαθιστά τη Μυοπεριτονιακή Ισορροπία
• Διατηρεί την ιδανική φυσιολογία των μαλακών ιστών
• Αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων

Η Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση είναι πολύ σημαντική σε όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις, που σχετίζονται με την εμφάνιση των επώδυνων σημείων (αυχενικά, οσφυαλγίες, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες κ.α.) Απλοί τραυματισμοί και καθημερινοί πόνοι μπορεί να γίνουν χρόνιοι, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά στα αρχικά τους στάδια, με απελευθέρωση της περιτονίας. Έχετε σκεφτεί ότι οι πόνοι που έχετε για χρόνια, ο περιορισμός στην κίνηση του ώμου, ή το χρόνιο «μάγκωμα» στη μέση, θα μπορούσαν να απαλυθούν ή και να εξαφανιστούν με μία απλή θεραπευτική μάλαξη;

Ακόμα και πολύ σοβαρές αθλητικές κακώσεις είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ενός μυός ο οποίος παρουσίασε κάποια στιγμή μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points), δε δέχθηκε ποτέ αγωγή και εξελίχθηκε σε μία μεγαλύτερη κάκωση με τον καιρό, λόγω της ανισορροπίας και της δυσλειτουργίας των μυών και της άρθρωσης. Η μακρόχρονη εμπειρία σε αθλητικές κακώσεις, καθιστά απόλυτα επιτυχή την πρόληψη και την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων, με τη θεραπευτική μάλαξη-μυοπεριτονιακή απελευθέρωση. Μη χάνετε χρόνο, ελάτε για μία συνεδρία θεραπευτικής μάλαξης και δώστε οριστική λύση στους χρόνιους πόνους!


Θεραπευτική Άσκηση

Νέο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης με τη μέθοδο Gyrokinesis από την Despina Rissou Gyrokinesis Trainer.  Η καλύτερη μέθοδος εκγύμνασης στην αποκατάσταση και στη πρόληψη μυοσκελετικών προβλημάτων.  Το σώμα επανεκπαιδεύεται να κινείται με ρευστότητα, ηρεμία και δύναμη!

ther askisi1  ther askisi2

 

Γιατί να διαλέξετε εμάς


• Εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας

• Εκπαίδευση του ασθενή σχετικά με το προβλημά του


• Θεραπευτές με πιστοποιημένη εξειδίκευση


• Τεκμηριωμένη πρωτόκολλα αποκατάστασης


• State-of-the-art τεχνολογία και εξοπλισμό

 Αφροδίτης 53, Ελληνικό, 16777     |     2109651651     |     info@physiotziouma.gr

Αποδοχή Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων για την παροχή των υπηρεσιών του, για να βεβαιωθούμε ότι η ιστοσελίδα είναι φιλική προς το χρήστη και την λειτουργικότητα της.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.